Homo Interneticus og " terapi " på nettet

10-05-2010

Det kan ikke vare længe før der kommer deciderede bud på computer-terapisessioner over internettet. Allerede nu eksperimenteres der verden over med forskellige muligheder, hvor maskiner med nøje udregnede svar giver mennesket på nettet " homo interneticus " mulighed for at få det psykologisk bedre gennem besvarelser af spørgsmål og spørgeskemaer på specifikke psykologiske temaer.

Det helt store spørgsmål er jo så, om det virkelig hjælper mennesket der søger assistancen på denne måde ?. Dét er der faktisk meget der tyder på, at det gør !!! Læser man besvarelser fra folk som har søgt assistance i cyberspace fra en maskine, viser det faktisk, at tilfredshedsgraden tilsyneladende ligger ligeså højt på symptombedring som almindelig konventionel terapi. Det kan jo umiddelbart virke fantastisk, at man bare kan erstatte en psykolog med en maskine og få det samme gode resultat - men udviklingen vil jo een vej - og det er fremad - " Husk ! at den som står i vejen for fremskridtet får udviklingen i sylten "

Så vil det måske kunne skaffe undertegnede en fin ferie, hvis der tilbydes et " Get well program " på hjemmesiden og så fikses resten forøvrigt af en maskine. Gad vide, hvad det er der virker når mennesker føler de får højt psykologisk udbytte af kontakten over internettet med en maskine. Det kan jo ikke være den psykoterapeutiske højt besungne relationelle kontakt der skabes, for der er jo ikke noget andet menneske, at stå i relation til !!! - Eller er der ??

Et program af denne kaliber vil besidde svarmuligheder som er skabt på baggrund af uendeligt mange svar fra mennesker i utallige undersøgelser, for at kunne finde frem til de bedste svar. Tager man statistikken med i betragtning vil maskinen ret let kunne fremkomme med det statistisk bedste svar på Homo Interneticus spørgsmål og personen vil føle sig mødt: Dette, udfra den anskuelse, at alle de indkomne baggrundssvar maskinen vælger udfra, er skrevet af mennesker i en lignende emotionel sårbar situation i livet eller er personer med de samme symptomer som Homo Interneticus's. Disse forhold giver spørgeren en emotionel resonans tilbage som handler om at føle sig mødt. Så mangler maskinen bare statistisk at beregne korrelation udfra de benyttede ord i spørgsmålet og Bingo !! Emotionel kobling med maskinen er en realitet og så blev en psykolog forresten pludselig til en dinosaur og vældig omskolingsparat.  

Det er interessant, hvis dette kunne blive hvermands mulighed snart. Det skaber selvfølgelig et hav af spørgsmål til den videre forskning ; Hvilke psykologiske temaer kan man rent faktisk få fuldgod assistance til at få løst gennem internetterapi fra en maskine ?. Er det overhovedet terapi der finder sted, eller er det rådgivning ( selvom det nu også kan hjælpe et menneske videre ) eller life-coaching for den sags skyld ? - Hvilken psykologisk profil skal Homo Interneticus besidde for at få gavn af dette fremskridt ?. Hvilke forventninger har deltagerne i forsøgene haft, til maskinens evne til at assistere dem og har det påvirket deres svar på bedring ?. Spørgsmålene er endeløse, mens vi spændt afventer videre forskning.

Der er psykologi i alle processer i dét menneske / maskine samspil der indgår - også i denne udvikling. Det er hverken nyt eller overraskende. De sidste 100 år har mennesket haltet håbløst bagefter maskinen, først den industrielle revolution, så den teknologiske udvikling, så informationsamfundet med internettet og de muligheder det giver Homo Interneticus.

And let's face it...det går jo fortræffeligt her i Danmark, vi er kun kommet tættere på hinanden, har kun skabt større tryghed og tillid, har fået kæmpe indføling med og forståelse for andre mennesker og er ikke mindst blevet langt lykkeligere !! Som altid, er det først længe efter de teknologiske fremskridt, at vi psykologisk oplever, hvad det betyder, at mennesket skal tilpasse sig maskinen. Eet spildprodukt af den proces er ensomhed og det er en følelse med et eksistentielt ophav. Set udfra den betragtning er maskinterapi dømt til at blive en gigasucces, for hvis nogen kender ensomheden - er det Homo Interneticus.  

Jeg tillader mig imidlertid at forholde mig åben og nysgerrig til enhver udvikling og finder det superspændende, at der er muligheder denne vej, hvilken brugerinterface der udvikles vil fremtiden vise, ellers må vi have Steve Job på banen med en Appel your life straight, men indtil da - vil undertegnede og sine kolleger tillade sig at stå parat til at assistere ethvert menneske der mener, stadig at kunne gøre brug af den snart outdatede dinosaurmetode - en samtale med et rigtigt menneske.  

Klik på BLOG til venstre for at læse flere.