Kan en familie være giftig ?

10-10-2019

Dagens spørgsmål er samtidig overskriften på en blog jeg har gået og overvejet gennem længere tid - Det korte hurtige svar - er JA ! og så er den uddebatteret ! Nej der findes en hel del mere at formidle omkring familiers dynamik. " The mother of all problems ", hvilket har været psykologiens mantra gennem godt 100 år - så den tanke er ikke ny men nærmest antik.  Klart nok at et menneskes vanskeligheder i tilværelsen altid i een eller anden grad kan føres tilbage til familien - det er ikke så meget " the blame game " som er interessant her men forståelsen af de familiemæssige dynamikker der udspiller sig.

Kan en familie være giftig ? I høj grad for det enkelte familiemedlem, der af een eller anden grund ikke lige syntes at passe ind i familiens orden, værdier, overbevisninger. Problemet er at det der foregår en ens familie som udgangspunkt vurderes som " meget normalt ", lige indtil man vokser op og måske erfarer at andre mennesker ikke lige har deres familie oplevelser som ens egne - Og med dén erkendelse kan al udvikling begynde.

Familien kan med held betragtes son et system der til alle tider forsøger at skabe sin egen ligevægt. Denne ligevægt / balance er baseret på de værdier, overbevisninger, måder, faconer der lige netop gør sig gældende mellem to mennesker MOR og FAR. Mor og far som begreb er institutioner eller symboler vi alle knytter vores egen helt personlige opfattelse af - Hvad fatter gør, er áltid det rigtige - suk ! ligegyldigt, hvor skævt det omgivende samfund så end ville mene om vor gode fatter og hans agéren - og alt efter, hvad mor nu syntes om ham eller det - så bliver forældrenes menen / gøren og laden, under alle omstændigheder dét som bliver det " normale " i dén familie. Når det så er sagt så kan både mor og far oplevelser af hvad der er normalt, være dybt afvigende i forhold til hvad de fleste andre mennesker mener.

Disse synspunkter er retteligen banale - ikke desto mindre er den datter eller søn der syntes noget andet og agerer der efter udsat for at føle sig anderledes og det kan der komme en masse lidelse ud af.

Forsættelse følger.....