2010 - Flow

19-01-2010

Tilbage på pinden - Fuldstændigt som at springe på et tog som allerede kører, hvor man i sit afsæt håber at ramme døren og ikke hjulet. Nuvel - i sadlen igen og igang efter juleferien - Forventninger til 2010 må være at få ansat den kollega som skal videreuddannes ud i det terapeutiske - det ser jeg frem til - andre nære forventninger er en opjustering af hjemmsiden med et par effekter som giver klienterne lidt mere indsigt i klinikkens arbejdsmetoder. Dette har egentlig været på tegnebordet gennem længere tid, men optagethed og travlhed har gjort, at dagene er fløjet af kalenderen og den gode ide sat lettere tilbage - well well nu skal det altså være.

Faktisk ufatteligt hvor tiden er blevet af - så er nullerne overstået og 10'erne skal begynde - Utroligt !! - Ønskerne til fremtiden er, bortset fra det sædvanlige nytårsforsæt om en ny regering og en anstændig tone overfor vore medmennesker i offentlige debat, at tingene må forløbe som hidtil. Klienterne er i vedvarende bedring, det faglige arbejde i højsædet og alting forløber planmæssigt - Ja måske lige bortset fra det faktum, at oplevelsen af dette liv bare går alt for hurtigt - Der er så meget at nå og det suser afsted.

At være i FLOW i sit liv - skrev den amerikanske psykolog og professor Mihaly Csikszentmihalyi allerede om i 1991, i bestselleren af samme navn. Flow er en tilsyneladende en universel psykologisk tilstand som ses i alle folkeslag og er kendt i alle kulturer. Altså - et fænomen som er hardwired ind i den menneskelige psyke og gør os istand at ophæve tidsfornemmelsen enten mometant eller over længere perioder. Tanken om at være indre optimalt tilstede i en situation og have det som et mål i tilværelsen er måske dybest set - essensen af begrebet lykke.

Når Flow opstår eller er tilstede i en situation, er man eet med, hvad det nu er man er optaget af - og een af de måder vi oplever det på er ofte, at tiden forsvinder på umærkeligvis for os, altså som Mihaly er ude i at beskrive den særlige tilstand, hvor et menneske oplever en intensiveret koncentration som bevirker at individet mister sin tidsoplevelse.

De fleste kender til, f.eks når en forelskelsesfølelse optager een så dybt, at man i hinandens selskab nærmest ikke kan begribe, hvor tiden blev af - Eller under en meditation, hvor man ikke er tilstede i sin selvbevidsthed, men istedet er stærkt koncentreret om at være noget andet, i en anden tilstand om man vil - her kan man ofte opleve at tiden blev væk - man er i flow.

Ja - alting er psykologi - hvilket for mig, gør tilværelsen noget mere interessant og samtidig er medvirkende til at lade vedkommenhed og nysgerrighed på de mentale mekanismer, fylde min tid og give mig flow i livet - hmm - bare ærgeligt det går så hurtigt - Velkommen til 2010. 

Klik på BLOG til venstre for at læse flere.